czwartek, 1 czerwca 2017

Cytrynada, czyli ciasto cytrynowe z kremem


Kolejnym z moich kulinarnych popisów będzie coś słodkiego. Pamiętajcie moje przepisy to level easy - dla każdego. Dziś zaproponuję ciasto cytrynowe, ale nie byle jakie... najlepsze! Dodatkowe jego plusy to niski koszt i szybki czas przygotowania - mała godzina. Już podaję składniki i recepturę.

 
Ciasto piekłam w 2 foremkach jednorazowych ok. 22x10cm, które nasmarowałam masłem i posypałam mąką (można bułką tartą). Do ciasta i kremu potrzebujesz 4 cytryn! Ja miałam 2 kursy do sklepu, myślałam, że 3 wystarczą... nie wystarczyły...


Przygotowanie ciasta:
1. Myjemy cytryny i sparzamy, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Ze względu na to, że nie lubię trzeć jest to dla mnie najbardziej denerwujący moment w trakcie robienia tego ciasta.
2. Wyciskamy sok z cytryn ok. 2,5 do kremu i ciasta, a za pomocą sitka pozbywamy się pestek i farfocli.
3. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Przygotowujemy dużą miskę i wbijamy jajka. Następnie wsypujemy cukier. Miksujemy na puszystą masę.
4. Ciągle miksując dodajemy kolejno: sok z cytryn, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej.
5. Na koniec do masy wsypujemy startą skórkę i mieszamy już tylko łyżką.
6. Przelewamy zmieszane składniki do formy ok. 20x20cm lub 2 mniejszych i pieczemy 35 minut.

Przygotowanie kremu:
1. Śmietankę ubijamy na sztywno.
2. Dodajemy cukier puder i miksujemy, a następnie stopniowo serek i również miksujemy.
3. Na koniec dodajemy sok i skórkę z cytryny i mieszamy łyżką. 
Nie zjedzcie samego kremu oddzielnie, poczekajcie na ciasto!


Gdy ciasto ostygnie, nie pozostaje nic innego jak konsumpcja.
Spojrzenie Didki mówi samo za siebie.



14 komentarzy:

  1. To musi być pyszne ;)

    -------------------------
    http://fashionelja.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Z chęcią skosztowałabym takiego ciasta :). Pozdrawiam! /Klaudia
    NASZ BLOG

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam!!! Musi być mea smaczne!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się przepysznie! Uwielbiam babki cytrynowe, więc myślę, że to ciasto z pewnością by mi posmakowało. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na pewno... jest takie pyszne, że tego samego dnia po upieczeniu, z dwóch blaszek zostały mi 2 kawałki do sfotografowania XD

      Usuń
  5. Świetnie zdjęcia (znowu) ;)
    Ciekawa jestem, jak takie ciasto z kremem smakuje... Skoro aż 4 cytryny??? To może jest dość kwaskowe?
    ~Wer

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, kwaskowe nie jest... za to bardzo aromatyczne.

      Usuń

Copyright © 2016 Pugslovefood&fashion , Blogger