czwartek, 15 czerwca 2017

Nieco grubsze naleśniki - pancakesy


Dziś leci do Was mój specjał, tzn. nie do końca, ponieważ ja jestem mistrzem naleśników. Robię je stale i wytrwale, z przeróżnymi dodatkami od 6-tego roku życia. Moje naleśniki na pewno pojawią się na tym blogu w niedalekiej przyszłości, za to w tym wpisie odnajdziecie prosty przepis na pancakesy, czyli puszystszą i grubszą wersję naleśników.

Potrzebujecie:

Przygotowanie: 
1. Mąkę przesiewamy, aby nie była taka zbita, tylko nabrała powietrza. Dzięki temu ciasto będzie jeszcze pulchniejsze. Mieszamy ją z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
2. Masło rozpuszczamy w rondelku. Niech troszkę przestygnie.
3. Do przygotowania ciasta nie potrzebujemy miksera. Trzepaczka w zupełności wystarczy. Roztrzepujemy jajka i dolewamy mleka. Po kolei dodajemy pozostałe składniki: mąkę z proszkiem i solą, cukier puder, na końcu rozpuszczone masło.
4. Taką mieszankę odstawiamy na ok. 15 minut.
5. Pancakesy smażymy na patelni teflonowej na średnim ogniu. Nie używamy już tłuszczu! Dodane masło spełni odpowiednią rolę. Do przewracania użyjcie szerokiej łopatki, aby placki się Wam nie rozwaliły. Z powyższej ilości ciasta otrzymacie ok. 8-10 placków.
6. W trakcie smażenia pancakesów, a trochę to trwa, przygotowujemy kąpiel wodną i rozpuszczamy czekoladę. Bierzemy rondelek wlewamy trochę wody, umieszczamy nad nim miseczkę z czekoladą i doprowadzamy wodę do wrzenia.
7. Truskawki oczyszczamy z ogonków i przekrawamy na połówki.
8. Usmażoną górę pancakesów dekorujemy truskawkami, czekoladą i listkami mięty.
Powodzenia!
 

20 komentarzy:

  1. Świetnie wyglądają :)

    Obserwujemy? :)
    http://bedifferent-ania.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne są,naleśniki uwielbiam w każdej postaci ❤

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie naleśniki.
    Dawno u Nas one nie gościły, więc muszę to nadrobić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Looks so delicious, really nice. Greetings!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ja robie z doatkiem bananów :)

    buziaki:*
    WWW.KARYN.PL || FACEBOOK || INSTAGRAM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No banany też uwielbiam, ale teraz przyszedł truskawkowy sezon :)

      Usuń
  6. Świetny przepis, ja jednak wole z malinkami :3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powtarzam teraz mamy truskawkowy czas... dlatego zdecydowałam się na ten dodatek :)

      Usuń
  7. Trzeba bedzie przetestowac przepis w weekend :) Dzieki!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Pugslovefood&fashion , Blogger