Kolejnym z moich kulinarnych popisów będzie coś słodkiego. Pamiętajcie moje przepisy to level easy - dla każdego. Dziś zaproponuję ciasto cytrynowe, ale nie byle jakie... najlepsze! Dodatkowe jego plusy to niski koszt i szybki czas przygotowania - mała godzina. Już podaję składniki i recepturę.
Ciasto piekłam w 2 foremkach jednorazowych ok. 22x10cm, które nasmarowałam masłem i posypałam mąką (można bułką tartą). Do ciasta i kremu potrzebujesz 4 cytryn! Ja miałam 2 kursy do sklepu, myślałam, że 3 wystarczą... nie wystarczyły...
Przygotowanie ciasta:
1.
Myjemy cytryny i sparzamy, a następnie ścieramy na tarce o drobnych
oczkach. Ze względu na to, że nie lubię trzeć jest to dla mnie
najbardziej denerwujący moment w trakcie robienia tego ciasta.
2. Wyciskamy sok z cytryn ok. 2,5 do kremu i ciasta, a za pomocą sitka pozbywamy się pestek i farfocli.
3.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Przygotowujemy dużą miskę i wbijamy
jajka. Następnie wsypujemy cukier. Miksujemy na puszystą masę.
4. Ciągle miksując dodajemy kolejno: sok z cytryn, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej.
5. Na koniec do masy wsypujemy startą skórkę i mieszamy już tylko łyżką.
6. Przelewamy zmieszane składniki do formy ok. 20x20cm lub 2 mniejszych i pieczemy 35 minut.
Przygotowanie kremu:
1. Śmietankę ubijamy na sztywno.
2. Dodajemy cukier puder i miksujemy, a następnie stopniowo serek i również miksujemy.
3. Na koniec dodajemy sok i skórkę z cytryny i mieszamy łyżką.
Nie zjedzcie samego kremu oddzielnie, poczekajcie na ciasto!
To musi być pyszne ;)
OdpowiedzUsuń-------------------------
http://fashionelja.pl
jest.
UsuńZ chęcią skosztowałabym takiego ciasta :). Pozdrawiam! /Klaudia
OdpowiedzUsuńNASZ BLOG
:) to do roboty!
UsuńUwielbiam!!! Musi być mea smaczne!!! :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńspróbowała bym :)
OdpowiedzUsuńw skali 1-10, spokojnie 9 :)
UsuńPrezentuje się przepysznie! Uwielbiam babki cytrynowe, więc myślę, że to ciasto z pewnością by mi posmakowało. :)
OdpowiedzUsuńna pewno... jest takie pyszne, że tego samego dnia po upieczeniu, z dwóch blaszek zostały mi 2 kawałki do sfotografowania XD
UsuńŚwietnie zdjęcia (znowu) ;)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem, jak takie ciasto z kremem smakuje... Skoro aż 4 cytryny??? To może jest dość kwaskowe?
~Wer
Nie, kwaskowe nie jest... za to bardzo aromatyczne.
Usuńmmm... wygląda mega apetycznie!
OdpowiedzUsuńSandicious
cieszę się :)
Usuń