Dzisiejsze ciasto jest przepisu mojej mamity... Czy trzeba coś więcej pisać? Raczej nie, wiadomo u mamy smakuje najlepiej.
Wykorzystujemy:
- mąka - 50 dag
- jajka - 4 ( 2 całe, 2 żółtka)
- cukier - szklanka
- cukier wanilinowy - 1 opakowanie
- mleka - 3/4 szklanki
- drożdże - 30 dag
- masło - 12 dag
- szczypta soli
- borówki - mogą być mrożone
- cukier puder
Ciasto pieczemy na blasze o wymiarach ok. 30 x 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotowanie:
1. Przygotowujemy rozczyn z drożdży i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2.
Do misy wbijamy 2 jaja i dodajemy 2 żółtka, następnie cukier, cukier
wanilinowy, masło i całość miksujemy aż do otrzymania gładkiej masy.
3. Teraz czas na mąkę, sól, rozczyn z drożdży i lekko ciepłe mleko - wszystko razem mieszamy do wyrobienia ciasta.
5. Następnie przekładamy na blachę, układamy borówki i również czekamy aż trochę podrośnie.
6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok. 45 minut.
7. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.
Mmm. Pyszności <3
OdpowiedzUsuń:) no nie...
UsuńUwielbiam borówki:) wyglada smacznie;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAmazing as always!
OdpowiedzUsuńBEAUTYEDITER.COM
Latest Post: Balmain x L'Oréal Paris Lipstick Swatches
thx :)
Usuńuwielbiam ciasta z borówkami :)
OdpowiedzUsuńi ja :)
UsuńUwielbiam ciasto drożdżowe :) Mój mąż jest ich specjalistą.
OdpowiedzUsuńwow, to gratuluję męża... :)
UsuńNa słodkie mam ochotę okropną ostatnimi dniami!
OdpowiedzUsuń:) ja mam cały czas...
UsuńAmazing, this cake look so itneresting and really delicious! Must try it!
OdpowiedzUsuńVisit my blog, Maleficent
Aż zgłodniałam! Świetnie wygląda :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPychota.
OdpowiedzUsuńMiłego dnia.
www.themomentsbyela.pl
:) wzajemnie...
UsuńTo musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńPurpurowyKsiezyc
owszem, jest. :)
Usuń