Cześć pasibrzuchy! :) Mam dla Was kolejny przepis na pyszny, a przede wszystkim zdrowy obiad. Nie ja go wymyśliłam, lecz moja mama. Pewnego razu, po totalnie złym dniu wpadłam do niej w odwiedziny. Czekały tam na mnie takie rarytasy, które sprawiły, że od razu miałam banana na twarzy. Już Wam zdradzam tę jakże skomplikowaną recepturę.
Przygotowanie:
1. Wcześniej rozmrażamy rybę.
2. Obieramy ziemniaki i gotujemy w całości przez ok. 10-15 minut.
3. Podczas gotowania ziemniaków obieramy marchew, przekrawamy ją na pół, a następnie na ćwiartki po długości.
4. Rozmrożonego dorsza doprawiamy przyprawą do ryb, układamy plasterki cytryny i zawijamy w folię aluminiową. Tak przygotowana rybę kładziemy na blachę lub wkładamy do naczynia żaroodpornego.
5. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Podgotowane ziemniaki kroimy w talarki i wykładamy na przygotowaną blachę. Posypujemy je przyprawą do ziemniaków, tymiankiem i polewamy odrobiną oliwy z oliwek.
6. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, a w garnku gotujemy wodę.
7. Do nagrzanego piekarnika wkładamy talarki i rybę. Marchew przyrządzamy w garnku na parze. Czas operacji 20 min.
8. Po 10 min. odstawiamy marchew z gazu i trzymamy pod przykryciem, będzie ona taka nie do końca miękka. Po kolejnych 5 min. odkrywamy rybkę, aby nabrała troszeczkę rumieńców.
9. Po czasie 20 min. wyjmujemy rybę z piekarnika, a jego temperaturę podkręcamy na maxa i przypiekamy talarki przez 5-8 minut.
10. Wszystko już gotowe, wykładasz na talerz i smakujesz.
wygląda apetycznie:) pozdrawiam i zapraszam na konkurs:)
OdpowiedzUsuńsiwiatwkolorzeblond.com
Pewnie jest pycha! :) Ja tak mało jem ryb, za mało... :(
OdpowiedzUsuńten obiad jest przepyszny 9/10 :)
Usuńprosty a taki smaczny! :)
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com/
Przepysznie aż ślinka leci <3
OdpowiedzUsuńhttps://zakreconamamuska.blogspot.com/