niedziela, 12 marca 2017

sałatka z grillowanym kurczakiem

Wiosna nie chce do Nas zawitać, więc ja przychodzę do Was z wiosennym, świeżym i lekkim obiadem. Nie jest to skompilowane danie i nie trzeba być MasterChefem, żeby temu podołać, a składniki i ich ilość można dodawać według upodobania.

Składniki na 1 porcję:
- pojedyncza pierś z kurczaka
- pół czerwonej papryki
- pół ogórka zielonego
- ćwiartka cebuli
- pół paczki mixu sałat
- kromka chleba pełnoziarnistego
- ząbek czosnku
- przyprawa do grilla
Sos:
- łyżka octu winnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki musztardy
- 3 łyżeczki posiekanego szczypiorku
- szczypta oregano
- sól, pieprz 

1. Kroimy paprykę, ogórka w kosteczkę, cebulę w piórka. Wykładamy sałatę i warzywa na talerz.
2. Kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i przekrawamy na grubość ok. 1 cm, przyprawiamy i kładziemy na rozgrzaną patelnię grillowaną. Kurczaka kontrolujemy, grillujemy z każdej. Długość grillowania zależy od grubości kawałka mięsa.
3. Gdy kurczak Nam się "robi", wkładamy chlebek do tostera i przypiekamy. 
4. Robimy w tym czasie miksturę sosową.
5. Gotowego kurczaka kroimy na kawałki.
6. Kromkę nacieramy obranym ząbkiem czosnku i kroimy w kosteczkę.
7. Kurczaka i grzanki wykładamy na talerz z warzywami.
8. Całość polewamy sosem.

Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Pugslovefood&fashion , Blogger