czwartek, 21 września 2017

Ciasto drożdżowe z borówkami


Dzisiejsze ciasto jest przepisu mojej mamity... Czy trzeba coś więcej pisać? Raczej nie, wiadomo u mamy smakuje najlepiej.

Wykorzystujemy:
- mąka - 50 dag
- jajka - 4 ( 2 całe, 2 żółtka)
- cukier - szklanka
- cukier wanilinowy - 1 opakowanie
- mleka - 3/4 szklanki
- drożdże - 30 dag
- masło - 12 dag
- szczypta soli
- borówki - mogą być mrożone
- cukier puder
Ciasto pieczemy na blasze o wymiarach ok. 30 x 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.


Przygotowanie:
1. Przygotowujemy rozczyn z drożdży i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2. Do misy wbijamy 2 jaja i dodajemy 2 żółtka, następnie cukier, cukier wanilinowy, masło i całość miksujemy aż do otrzymania gładkiej masy.
3. Teraz czas na mąkę, sól, rozczyn z drożdży i lekko ciepłe mleko - wszystko razem mieszamy do wyrobienia ciasta.

4. Całą masę przekładamy do misy i czekamy do wyrośnięcia.
5. Następnie przekładamy na blachę, układamy borówki i również czekamy aż trochę podrośnie.
6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok. 45 minut.
7. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.

20 komentarzy:

  1. Uwielbiam borówki:) wyglada smacznie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam ciasta z borówkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasto drożdżowe :) Mój mąż jest ich specjalistą.

    OdpowiedzUsuń
  4. Na słodkie mam ochotę okropną ostatnimi dniami!

    OdpowiedzUsuń
  5. Amazing, this cake look so itneresting and really delicious! Must try it!

    Visit my blog, Maleficent

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż zgłodniałam! Świetnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pychota.
    Miłego dnia.

    www.themomentsbyela.pl

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Pugslovefood&fashion , Blogger