Nastał sezon śliwkowy. Nie jestem wielką fanką tych owoców, jednak jako dodatek do ciasto są jedne z najlepszych. Ja wiem, że w "fit" czasach trochę nie wypada wychylać się z tak kaloryczną propozycją, ale co mi tam. Bierzcie się do pieczenia. Niech idzie w cycki!
Potrzebujecie:
- kostka masła - 200 g (temp. pokojowa)
- cukier puer - 200g
- śliwki węgierki- 0,5 kg
- 4 jajka
- mąka - 250 g
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- tortownica o średnicy ok. 25 cm posmarowana masłem i zasypana mąką
- masło - 125 g
- szklanka mąki
- pół szklanki cukru
1. Pracę zaczynamy od przygotowania kruszonki. W rondelku roztapiamy masło, studzimy je, a następnie najlepiej dłońmi ugniatamy z mąką i cukrem. Gotową kruszonkę wstawiamy do lodówki.
2. Śliwki myjemy i przekrawamy wzdłuż na dwie połówki, pozbywamy się pestek.
3. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
4. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
5. Zabieramy się za przygotowanie ciasta. Jest to dość uciążliwa przeprawa i najlepiej, abyśmy mieli stojak pod mikser, ponieważ trwa to dość długo i rączka może odpaść. Do miski wrzucamy masło i dodajemy cukier puder. Miksujemy ok. 8 minut na puszystą, gładką masę.
6. Dalej nie przerywając pracy miksera dodajemy po kolei po jednym jajku w 3 minutowych odstępach.
7. Następnie zmniejszamy obroty pracy miksera i dodajemy niewielkimi porcjami mąkę z proszkiem.
8. Gotową masę przekładamy do tortownicy. Rozkładamy śliwki - środkiem ku górze. Na koniec posypujemy kruszonką.
9. Formę wstawiamy do piekarnika na 60 minut. Gotowe!
Chyba aż zgłodniałam. A psiaczek słodki jak to ciasto. :D
OdpowiedzUsuńtaki był cel posta... poruszenie kubków smakowych :)
Usuńmniam, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń:) upiecz i spróbuj też smaku...
UsuńAwesome !
OdpowiedzUsuńI invite you to visit my blog dear
Have a great day
:) thx
UsuńJaki cudny pieseł <3 a takie ciasto moja babcia często podobne robi ;) uwielbiam!
OdpowiedzUsuńkocham słowo "pieseŁ" już to gdzieś pisałam...
UsuńChętnie wykorzystam Twój przepis na te smakowitości :) śliwki uwielbiam :P
OdpowiedzUsuńmama-urwisa.blogspot.co.uk
cieszę się, super, polecam :)
Usuńwygląda pysznie! :) muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńzapraszamy w wolnej chwili :)
odwiedzam...
Usuńja śliwek w ciastach, deserach i jogurtach nie lubię :(
OdpowiedzUsuńW modzie są gusta i guściki, także nasze kubki smakowe mają swoje upodobania ;p
UsuńNie lubię śliwek w cieście ale zawsze można zastąpić innymi owocami bo ciasto wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń:) następna? jak można nie lubić węgierek ;p
Usuńpysznie wygląda !:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko :))
woman-with-class.blogspot.com
:)
UsuńOmg *.* Pyszności <3
OdpowiedzUsuńhttp://magdelblog.blogspot.com/
:)
UsuńWygląda tak pysznie, że aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńhttps://slodyczarnia.wixsite.com/slodyczarnia
Cieszę się bardzo. :)
UsuńMniami mniami <3
OdpowiedzUsuńja dzisiaj robiłam sernik na zimno z malinami i borówkami, ale następnym razem robię Twój przepis- te śliweczki mnie skusiły ajćććć <3
Na serniki na zimno nigdy nie chce mi się czekać :) ale chyba muszę też coś zrobić w tym stylu ;)
UsuńPyszotka!
OdpowiedzUsuńno :)
Usuń