sobota, 18 marca 2017

Filet z dorsza


Cześć pasibrzuchy! :) Mam dla Was kolejny przepis na pyszny, a przede wszystkim zdrowy obiad. Nie ja go wymyśliłam, lecz moja mama. Pewnego razu, po totalnie złym dniu wpadłam do niej w odwiedziny. Czekały tam na mnie takie rarytasy, które sprawiły, że od razu miałam banana na twarzy. Już Wam zdradzam tę jakże skomplikowaną recepturę.

 
Składniki nie będą ze sobą łączone, mieszane, więc proporcje nie są istotne. Ich ilość zależy od Twojego łakomstwa. Ważne! Ryba podczas pieczenia traci na masie.
Przygotowanie:
1. Wcześniej rozmrażamy rybę.
2. Obieramy ziemniaki i gotujemy w całości przez ok. 10-15 minut.
3. Podczas gotowania ziemniaków obieramy marchew, przekrawamy ją na pół, a następnie na ćwiartki po długości.
4. Rozmrożonego dorsza doprawiamy przyprawą do ryb, układamy plasterki cytryny i zawijamy w folię aluminiową. Tak przygotowana rybę kładziemy na blachę lub wkładamy do naczynia żaroodpornego.
5. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Podgotowane ziemniaki kroimy w talarki i wykładamy na przygotowaną blachę. Posypujemy je przyprawą do ziemniaków, tymiankiem i polewamy odrobiną oliwy z oliwek.
6. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, a w garnku gotujemy wodę.
7. Do nagrzanego piekarnika wkładamy talarki i rybę. Marchew przyrządzamy w garnku na parze. Czas operacji 20 min.
8. Po 10 min. odstawiamy marchew z gazu i trzymamy pod przykryciem, będzie ona taka nie do końca miękka. Po kolejnych 5 min. odkrywamy rybkę, aby nabrała troszeczkę rumieńców.
9. Po czasie 20 min. wyjmujemy rybę z piekarnika, a jego temperaturę podkręcamy na maxa i przypiekamy talarki przez 5-8 minut.
10. Wszystko już gotowe, wykładasz na talerz i smakujesz.




5 komentarzy:

  1. wygląda apetycznie:) pozdrawiam i zapraszam na konkurs:)
    siwiatwkolorzeblond.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Pewnie jest pycha! :) Ja tak mało jem ryb, za mało... :(

    OdpowiedzUsuń
  3. prosty a taki smaczny! :)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepysznie aż ślinka leci <3

    https://zakreconamamuska.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Pugslovefood&fashion , Blogger